hits

Spill er også bra på film


Du er sannsynligvis rundt de 40 og pluss om du har minner til Ataris E.T., men slik så altså magasinreklamen for spillet i Frankrike ut. Spillet var foventet å bli gigantisk. Filmen om denne pussige utenomjordiske var jo allerede tidenes film. Selv var jeg ikke veldig begeistret, men så var jeg heller ikke i Spielberg sin målgruppe skulle jeg tro. Filmer tilpasset et amerikansk konservativt familieideal med barn i hoverollen og garantert minst en scene hvor de står sammen med en hund som skakker på hodet er ikke min greie. 

E.T. let's play still bilde :-)

Mine foreldre kjøpte ikke inn spillkonsoller til meg og mine brødre, så jeg måtte spille hos venner eller i spillehaller, og de pengene jeg tjente selv på den tiden gikk til helt andre ting enn dyre spillkonsoller. Men jeg husker godt Atari og at jeg var fasinert av alle spillene de ga ut. De var jo i praksis hegemoniet for videospill (som spill het den gangen). Og filmen Atari: Game over om Ataris vekst og fall er et artig tilbakeblikk på denne tiden. Ikke bare fordi det ligger en stor dose nostalgi i historien, men fordi den forteller litt om historien bak spill som underholdning.


Braid

Det er fasinerende å se hvordan den tids spillentusiaster er veldig like dagens, også utviklerne. Filmen er tilgjengelig på Netflix og forteller ikke bare historien om Atari, men om den stakkars genierklærte spillprogrammereren Howard Scott Warshaw som fikk oppdraget med å designe og utvikle spillet som har fått skylden for å ødelegge alt for Atari. Til tross for sine tidligere bragder er han den dag i dag dessverre mest kjent for å ha laget det verste, mest elendige og mest utskjeldte spillet noensinne. Ja i tillegg til å ha begravet Atari da. Filmen anbefales.


Super meat boy
En annen film som jeg kan anbefale for de av dere som er litt interessert i spillverden er Indie Game: The Movie. Denne filmen følger tre spill mens de blir utviklet; Fez, Super Meatboy og Braid. Dokumentaristene følger utviklernes kamp (det føles slik) for å realisere spillet. Kamp om funding, rettigheter, mot tiden og ikke minst seg selv. Alle spillene har vist seg å være en suksess på hver sin måte, men veien til suksess er ulik og tilnærmingen til hvordan de realiserer sine ideer veldig forskjellig. Filmen forteller på en måte som får meg til å kjenne på empatien og jeg blir rett og slett irritert på mannen bak Fez. Den anbefales på det sterkeste.


Fez

Til sist vil jeg nevnte kongen av spilldokumentarer med den svingende tittelen "The King of Kong" . Denne er ikke tilgjengelig på Netflix, men kan kjøpes. Filmen er av typen "Er det mulig!?", og handler om en arbeidsledig familiefar i Seattle som bestemmer seg for å bruke tiden han har til rådighet til å oppnå noe. Mens andre ville tenkt at det kanskje burde være innenfor noe inntektsbringende, velger denne fyren å satse på å slå den offisielle rekorden på spillet Donkey Kong. Det skulle han ikke ha gjort. Det viser seg nemlig at han som innehar tittelen verdensmester i dette spillet er av den litt spesielle typen, og miljøet rundt ham og Donkey Kong klanen har åpenbare sekteriske trekk.Tvekampen som oppstår er faktisk en thriller og resultatet er en fantastisk underholdende film om en tronekamp på et så absurd nivå at du garantert ikke vil glemme den - ever.


#spill #gaming #film


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Leifnarr Riften

Leifnarr Riften

48, Oslo

Leifnarr var en Nord-bonde som ble drept av en gruppe banditter. Liket hans ble funnet i Broken Helm Hollow bak en hemmelig dør i fjellveggen til et torturkammer. Han etterlot seg kona Grosta og sønnen Gralnach.

Kategorier

Arkiv