hits

Forhåndskjøper du et spill er det på egen risikoDet er nærmest blitt regelen at spillselskapene legger ut nye titler til forhåndssalg.  Det er forsåvidt greit når spillet har vært presentert, demonstrert og kanskje til og med vært tilgjengelig som fullt spillbar beta. Men det til tross; er det egentlig en god ide for oss gamere?

Grunner til å kjøpe alpha-spill

Risikoen jeg tar ved å kjøpe et alphaspill er åpenbar. Det kan gå dårlig - skikkelig dårlig. I alphaspill opplever jeg imidlertid at jeg deler risikoen med grunderne som forsøker å realisere et spill basert på de visjoner og ideer de har. Jeg får anledning til å "hjelpe til" underveis med automatiserte tilbakemeldinger og jeg kan være mer aktiv gjennom å delta i diskusjoner med spillutviklerne og andre spillere.

The Forest er fremdeles i early access, og et av de mer vellykkede alpha releasene på Steam.

 

Er du villig til å ta risikoen for at absolutt ingenting blir slik du håpet? Er du villig til å leve med et spill som ved versjonsreleaser får PC'en til å gå i blåskjerm eller miste all ledig prosessorkraft. Er du villig til å spille et mulitiplayer som utfordres kontinuerlig av at spillerne utnytter feil og mangler. Vel da er dette for deg.
Vil du at ting alltid skal fungere, at alt er logisk pent og spillbart? Da bør du spare pengene og vente til spillet er ferdig.

Grunner til å gå for beta-spill
Er du interessert i å spille spillet før du kjøper det, så er betareleasen det du skal gå for. De fleste seriøse aktørene i bransjen legger ikke spillene sine ut i beta før de er så og si ferdige. Som oftest slipper du å betale for det også, men enkelte betaspill er forbeholdt de som har forhåndskjøpt en lisens. Å delta i en gratis beta gir deg den åpenbare fordelen av å få testet om du liker spillet. Det er  som regel store deler av det ferdige spillet som gjøres tilgjengelig, og selv om det hakker litt her og der får du en tilnærmet fullgod spillopplevelse i smakebiten. Du kan risikere å "spille opp" spillet i en slik betaperiode, men det er også den eneste risikoen du tar utover den tiden du bruker.

Elder scrolls online la ut spillet i store betatester før den endelige releasen.

 

Vil du at det meste skal fungere, men aksepterer noen småfeil og systemcrash så er beta-testing noe for deg. Siden en solid beta kan ha samme effekten som en av de moderne filmtrailerne som forteller hele filmen komprimmert ned til 2 minutter så må du være forberedt på at det kan ta vekk noe av følelsen du vil få når du senere skal tre inn i den ferdige releasen senere.

Grunner til å forhåndskjøpe et spill
Forhåndskjøper jeg et ferdig spill så kjøper jeg på lovnader fra spillselskapet og tar all risiko selv.  Joda, Steam har en angreknapp som gjør det mulig å oppheve kjøpet og det er bra, men likevel. Du risikerer å kjøpe på forventing og bli skuffet når spillet endelig er der. Jeg har opplevd det mange ganger og har sluttet med forhåndskjøp - nesten. Sjelden er alle enige om et spill er godt eller dårlig, og deri ligger det hele. Det er kun du som kan vurdere om du er villig til å ta risikoen.

No Man's Sky ble lagt ut for forhåndssalg i april 2016 uten noen form for alpha- eller betaperioder.

 

Et fersk eksempel på et spill som er blitt et offer for alt for mye forhåndssalg er No Man's Sky. Jeg har snart nedlagt 60 timer spill i det og elsker det fremdeles. Det er min type spill, og leverer på det jeg hadde av forventninger. Men det er veldig mange der ute som trodde at spillet skulle være noe helt annet og nærmest må regnes som ofre for hypen. De kan i grunnen takke seg selv og lage et notat til sitt fremtidige jeg om å ikke gjennomføre flere forhåndskjøp.

#spill #gaming #forhåndssalg #beta #alpha

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Leifnarr Riften

Leifnarr Riften

48, Oslo

Leifnarr var en Nord-bonde som ble drept av en gruppe banditter. Liket hans ble funnet i Broken Helm Hollow bak en hemmelig dør i fjellveggen til et torturkammer. Han etterlot seg kona Grosta og sønnen Gralnach.

Kategorier

Arkiv