hits

Subnautica imponerer!

Jeg falt for Subnautica når utviklerne la det ut på early access området til Steam for noen år siden. De av dere som følger bloggen min vet at jeg er svak for crafting- og survivalspill , og det at dette var planlagt lagt til de store havene appellerte til survivalgameren i meg. Siden oppdagelsen har jeg startet opp spillet noen få ganger underveis, men i motsetning til andre early access spill bestemte jeg meg for å spare på denne edelstenen til den var helt ferdig. Ikke bare var det lagt til en undervannsverden, men også til en ukjent planet og planene de snakket om bar lovnader om en spillopplevelse jeg ikke hadde lyst til å "spille opp" før det var helt perfekt. Det ble etterhvert lenge å vente, men den som venter på noe godt, venter ei forgjeves. 

Subnautica er et fantastisk spill. Jeg skal forsøke å ikke levere ut noen spoilere, men jeg må skrive noe for å få de av dere som lurer litt på dette spillet til å forstå hvorfor. At jeg er forsiktig skyldes at spillopplevelsen langt på vei er knyttet til at du vet så lite som mulig om hva du står ovenfor når du starter. Etterhvert som spillet utfolder seg forstår du mer og mer, men det er avhengig av at du utfordrer omgivelsene og ikke gir deg med å utforske. Tenk deg et historiedrevet spill hvor det ikke gis noen hint, det er ingen fortellerstemme og det er ingen piler som viser hvor du skal. Om du har lyst kan du svømme rundt "rednings-poden" du lander med og fange fisk i evigheter. Du kan til og med gjøre det uten noen som helst form for crafting. Men jeg anbefaler det ikke.

Denne uhjulpne inngangen til å fortelle historien og spillopplevelsen er fantastisk befriende i en verden der det kan virke som spillselskapene er livredde for å at du ikke skal finne frem eller at du skal gå lei om det skulle bli for vanskelig. Selv blir jeg lei av spill som er fylt med quests som i bunn og grunn handler om å løpe til en pil på et kart for så å løpe tilbake til en pil som markerer hvor jeg kom fra for å være helt sikkerpå at jeg ikke går meg vill etter utført oppdrag. La fantasien og utforskningen ta over i stedet! La meg få lete litt og lure litt, utfordre meg til å finne ut av hvor ting er og hva jeg må eller kan gjøre. Jeg vil ikke at spillet skal leie meg rundt som i en opplevelsespark for 5-åringer. Jeg misliker sterkt filmer og TV-serier med karakterer som forteller meg som seer og sine medkarakterer i historien om hva som skjer mens det skjer. Jeg vet jeg ikke er alene om akkurat det, og jeg tror utviklerne av dette spillet har forstått slike som meg.

Som liten leste jeg Jules Vernes "En verdensomseiling under havet" med stor innlevelse. Den hadde alt en gutt kan ønske seg fra en historie. Spenning, fantastiske nye verdener, en oppdagelsesreise inn i det farefulle ukjente med en fantastisk undervannsbåt som kunne gå til dyp intet annet menneske hadde vært før. Svært få barn leser den boka i dag skulle jeg tro, men den gang bøker fremdeles var vinduet inn til fantastiske historier for gutter i barneskolealder så skulle du være bra fantasiløs om du ikke lot deg imponere av Jules Vernes fortelling om Nemo og hans Nautilus. Du skal være veldig matlei om du ikke lar deg imponere av Subnauticas fantastiske verden også. 

Utviklerne i Subnautica har lagt ned massiv innsats i å skape en troverdig undervannsverden med alt det det innebærer av stemning, lys, lyd og fauna. Det må oppleveles. Og du trenger ikke det siste titan grafikkortet til nvidia for å oppleve grafikken på sitt fulle. Bevegelsene dine under vann er også troverdige, uansett hvordan du tar deg frem. Og du kan ta deg frem i din egen "Nautilus" etterhvert, om du vil - det er fantastisk!

Jeg klokket meg ut av historien og spillet etter 81 timer på planeten. Da hadde jeg nådd slutten på historien. Følelsene var blandet. Det ble litt som når en god film er ferdig. Du er glad du så den, men du skulle ønske den var lenger. Jeg håper utviklerne kommer med utvidelser. Jeg vil ha mer av hva de har å by på.  

#gaming #spill #subnautica

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Leifnarr Riften

Leifnarr Riften

49, Oslo

Leifnarr var en Nord-bonde som ble drept av en gruppe banditter. Liket hans ble funnet i Broken Helm Hollow bak en hemmelig dør i fjellveggen til et torturkammer. Han etterlot seg kona Grosta og sønnen Gralnach.

Kategorier

Arkiv